Κρόκος κοζάνης. Ο βασηλιάς της μνήμης
Ο κρόκος είναι το ακριβότερο
μπαχαρικό στον κόσμο, λόγω της απαιτητικής και χειρωνακτικής διαδικασίας συλλογής και επεξεργασίας του φυτού. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάζονται περίπου 150.000 άνθη κρόκου για ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων του.
Μελέτες απέδειξαν ότι τα στίγματα του κρόκου περιέχουν ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αγγειοδιασταλτικές δυνάμεις, ότι βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και ιδιαίτερα τη μνήμη, ενώ έχουν αντιχοληστερινικές ιδιότητες.
O Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης
Ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης παράγει το μοναδικό πιστοποιημένο βιολογικό κρόκο παγκοσμίως και στηρίζει περισσότερες από 1.000 οικογένειες κροκοπαραγωγών στην περιοχή της Κοζάνης. Ιδρύθηκε το 1971 και έχει το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής, συσκευασίας και διακίνησης του κρόκου Κοζάνης, κάθως μέχρι το 1966 η διακίνηση και εμπορία του προϊόντος γινόταν μέσα από κυκλώματα χονδρεμπόρων, οι οποίοι έπαιρναν το προϊόν από τους μεμονωμένους παραγωγούς σε χαμηλές τιμές.
H εμπορική αξιοποίηση του Κρόκου Κοζάνης
Η Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί συνεργασία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης (55%) και της ΚΟΡΡΕΣ (45%). Η εταιρεία έχει αναλάβει την προώθηση του Κρόκου Κοζάνης (ή σαφράν) στις διεθνείς αγορές, ενώ είναι παράλληλα υπεύθυνη για τη δημιουργία προϊόντων, βασισμένων στο ανώτερης ποιότητας, πολύτιμο αυτό καρύκευμα. Η ΠΚΚ στηρίζει περισσότερες από 1,000 οικογένειες σε 20 χωριά της περιοχής που ασχολούνται με τη συλλογή μιας από τις καλύτερες ποιότητες κρόκου παγκοσμίως.
Ο Κρόκος Κοζάνης θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο, διαθέτοντας χρωστική δύναμη 66 βαθμούς υψηλότερη από το ελάχιστο διεθνές πρότυπο. Όπως μας εξηγεί ο κ. Μάρκου «Ο ελληνικός κρόκος είναι κατά 60% καλύτερος από τους υπόλοιπους. Αν στο Ιράν η περιεκτικότητα σε χρωστική φτάνει τους 140-160 βαθμούς στην Ελλάδα ξεπερνά τους 190 βαθμούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει τους 280».
Η Ελλάδα είναι η 3η παραγωγός κρόκου σε όλο τον κόσμο:
1ο το Ιράν: 300 τόνοι
2η η Ινδία: 4 τόνοι
3η η Ελλάδα: 2,5 τόνοι
4η η Ισπανία: 400 κιλά
5η η η Ιταλία: 200 κιλά.
H Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης έχει προχωρήσει σε εμπορική συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής και διανομής τροφίμων Γαία Τρόφιμα (GAEA) στο πλαίσιο ενίσχυσης της διεθνούς της παρουσίας, μέσα από τη συλλογή των ευεργετικών, πρωτοποριακών αφεψημάτων με Κρόκο Κοζάνης. Η συμφωνία, 5ετούς διάρκειας, αφορά αρχικά πέντε 5 αγορές -Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Σκανδιναβικές χώρες και Κίνα- και έχει ήδη ξεκινήσει.
Μερικές από τις ιδιότητες του κρόκου, οι οποίες ακόμα διερευνώνται:
- ενδέχεται να αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων
- αντιοξειδωτική δράση
- συσχετισμός με μειωμένα εμφράγματα
- αντιλιπιδαιμική δράση
- αντικαταθλιπτική δράση
- για την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας
- κατά εκφυλιστικών οφθαλμικών παθήσεων
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2011 εξετάστηκαν οι τρόποι πρόσληψης του κρόκου και η διαδικασία απορρόφησης του από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ώς πρώτο συμπέρασμα προέκυψε ότι ενδείκνυται η κατανάλωση του κρόκου σε μορφή αφεψήματος.
Ακόμα, από έρευνα (Παπανδρέου, Τσαλίκη, Ευθυμιόπουλος, Κορδοπάτης, Λάμαρη, Μαργαρίτη) που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης και την εταιρεία GlaxoSmithKline, προέκυψε ότι η χορήγηση κρόκου σε γηραιούς ποντικούς βελτίωσε τη μνήμη αυτών, και το εύρημα αυτό συσχετίστηκε με την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του εγκεφάλου.
Στη διδακτορική διατριβή της Μαγδαληνής Παπανδρέου αναφέρεται ότι «Η ταυτοποίηση των κροκινών (κύριων καροτενοειδών συστατικών του κρόκου) ως κύρια δραστικά φυτοχημικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μέσων για τη νόσο του Alzheimer».
Σχετικές δημοσιεύσεις:
http://pharmacognosy.upatras.gr
Η πηγή της έρευνας είναι απο
GoodNews
Γκρέιπφρουτ ο φυσικός λυποδιαλύτης
Το γκρέιπ-φρουτ είναι οπωροφόρο δέντρο της τάξης των σαπινδωδών, του γένους κίτρος και της οικογένειας των ρυτοειδών (= εσπεριδοειδών), αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό και καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό του.Το γκρέιπ-φρουτ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C , και είναι 3ο μετά το πορτοκάλι και το λεμόνι. Τρώγεται σκέτο ως φρούτο αν και περισσότερο καταναλώνεται σε χυμούς και συνήθως με την προσθήκη και άλλων φρούτων. Είναι πολύ καλό στη μείωση της χοληστερίνης και στο κάψιμο του περιττού λίπους γι αυτό και χορηγείται σε πολλές δίαιτες.Θεραπευτικές ιδιότητες:
Προστασία κατά του καρκίνου
Οι ποικιλίες των κόκκινων και ροζ γκρέιπφρουτ, είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση και την πρόληψη κατά του καρκίνου του προστάτη. Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο γκρέιπφρουτ έχουν σύμφωνα με μελέτες, την ιδιότητα ακόμη και να εμποδίσουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ενώ βοηθούν στην προστασία κατά του καρκίνου του δέρματος, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.